Kulturhaus Bukarest

Kulturhaus Bukarest

kulturhaus_logo

Kulturhaus înseamnă în limba germană „casa de cultură”. Și se apropie fonetic de englezescul „culture house”. Prin urmare, denumirea poate fi citită și reprodusă corect fără prea mari eforturi sau cunoștințe aprofundate în domeniul limbilor străine de către orice cetățean normal al acestei țări. Denumirea nu poartă în ea nimic peiorativ. Nu este vorba de vreo clădire comunistă ce stă să cadă și este amenajată în stilul șaptezecist (rămasă așa de pe vremuri apuse), nu este vorba nici despre vreo instituție de cultură „încremenită în proiect”, rigidă și închistată, ce propune publicului o serie de „manifestări culturale” complet constipate și neschimbate de trecerea anilor. Cu niște „lucrători culturali” ce își găsesc de treabă din când în când. Și cu un director gras și chel, purtând un costum ponosit și pantofi cu talpă de cauciuc, gâfâind la fiecare pas și asudând la fiecare propoziție pe care o emite.

Kulturhaus este un concept extrem de nou. Și înseamnă exact ce ne zice numele. „Casa culturii”. Un loc unde manifestările culturale de orice fel (concerte live, expoziții de fotografie, grafică sau pictură, cenacluri literare, vizionări de filme de artă, teatru experimental, art-performance, artă monumentală, arhitectură, scenografie și teoria costumului, experimente, etc.) sunt la ele acasă. Conceptul este extrem de nou pentru că modul în care aceste manifestări sunt oferite spre „consum” este nou. Exact ca o revistă de artă ce are un layout și o punere în pagină extrem de inovatoare. Desigur că și o copertă pe măsură. Și pagini glossy. Poate că lucrurile prezentate în respectiva revistă nu sunt noi. Modul de prezentare însă da. Astfel încât răsfoirea ei devine extrem de plăcută. Vom fi mândri să povestim prietenilor că am citit această revistă. Și vom avea grijă ca la următoarea vizită a persoanelor dragi nouă să „uităm” studiat-neglijent revista pe colțul mesei. Căci este deja un „must-have”. Revista nu va fi scumpă, căci ea trebuie să ajungă și în mâinile studenților, artiștilor boemi, bugetarilor actori, sau persoanelor care nu „se descurcă”. Vom da cu plăcere „like” paginii de pe Facebook ce poartă denumirea revistei căci profilul nostru nu va avea decât de câștigat la capitolul „imagine” și ceea ce este cel mai important, vom fi tot timpul „la curent” cu noutățile ce se vehiculează „prin zonă”.

Kulturhaus este un concept „cool”. Un loc unde ne ducem pentru a fi la rândul nostru „cool”. Vom învăța în curând că pentru a fi fi „cool” avem nevoie în primul rând de două lucruri: o atitudine potrivită și un „look” corespunzător. Nu sunt suficiente anumite mărci sau croieli de haine. Contează și cum le purtăm, cum ne vin, cât de siguri pe noi suntem în ele. Apoi contează accesoriile. Nu trebuie abuzat. Ci doar găsite cele mai potrivite. Contează muzica, contează spiritul, contează filosofia din spate, contează să fii „din zonă”. Și contează atitudinea.

Restul descrierii pe pagina de Facebook Kulturhaus Bukarest.

Iulian

Romanian Club Hits Project Manager & Founder.

You may also like...